Restitutiecommissie zet koers en werk voluit voort
Artikel10 februari 2023
De Restitutiecommissie (RC) stelt al het nodige in het werk om haar werkzaamheden voort te zetten na het vertrek kortgeleden […]
Den Haag, 9 november 2023 – De Restitutiecommissie adviseert de Staatssecretaris Cultuur en Media om het schilderij God verschijnt aan Abraham te Sichem door Nicolaes (Claes) Moeyaert te restitueren aan de erfopvolger van Herman Hamburger. Het schilderij bevindt zich momenteel in Museum Catharijneconvent in Utrecht en maakt onderdeel uit van de Nederlands Kunstbezit (NK)-collectie van het Rijk.
Op grond van onderzoek door het Expertisecentrum Restitutie (ECR) oordeelt de commissie dat het in hoge mate aannemelijk is dat het schilderij sinds 1936 onderdeel uitmaakte van de particuliere collectie van de Joodse kunsthandelaar en -verzamelaar Herman Hamburger. Ook is voldoende aannemelijk geworden dat Hamburger het bezit van het schilderij onvrijwillig heeft verloren als gevolg van omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.
Tijdens de bezetting verbleef Herman Hamburger in Frankrijk. De Duitse autoriteiten verklaarden zijn in Nederland aanwezige goederen al in 1940 tot ‘vijandelijk vermogen’. Het werk verbleef in de woning van Siegfried Granaat in Amsterdam. Uit onder meer een inboedellijst van de Duitse autoriteiten blijkt welke daar aanwezige kunstwerken aan Herman Hamburger toebehoorden. Het schilderij van Moeyaert is terug te vinden op deze lijst.
In 1941 kreeg de Dienststelle Mühlmann, een Duitse rooforganisatie, het schilderij door een gedwongen verkoop in bezit. De Dienststelle verkocht het schilderij door aan de Sonderauftrag Linz, de rooforganisatie die zich bezighield met verwervingen voor Hitlers toekomstige Führermuseum in het Oostenrijkse Linz. Het schilderij werd in 1957 gerecupereerd naar Nederland en opgenomen in de NK-collectie.
Bij naoorlogse rechtsherstelprocedures is discussie ontstaan over de vraag bij wie de eigendom van het schilderij lag. Op basis van documentatie uit de jaren dertig en veertig oordeelt de commissie dat het in hoge mate aannemelijk is dat het schilderij afkomstig is uit de particuliere collectie van Herman Hamburger.
De Staatssecretaris Cultuur en Media heeft het advies overgenomen en de Staat zal overgaan tot restitutie van het schilderij aan de erfopvolger van Herman Hamburger.
Relevant advies: Herman Hamburger
Gerelateerde adviezen: Jacobson-Granaat II en Hamburger III
Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse
Actueel
10 februari 2023
De Restitutiecommissie (RC) stelt al het nodige in het werk om haar werkzaamheden voort te zetten na het vertrek kortgeleden […]
23 juni 2023
Door de Staatssecretaris voor Cultuur en Media zijn benoemd als nieuwe voorzitter van de Restitutiecommissie de heer prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo en als nieuw commissielid de heer prof. mr. C.J.H. (Corjo) Jansen.
7 november 2023
De RC adviseert de Staatssecretaris Cultuur en Media om de aquarel De tantes gaan op reis door Alexander Hugo Bakker Korff te restitueren aan de erfgenamen van Jacob Lierens (1877-1949). Op grond van onderzoek van het Expertisecentrum Restitutie oordeelt de commissie dat het in hoge mate aannemelijk is dat de aquarel afkomstig is uit de particuliere collectie van de Joodse kunstverzamelaar Jacob Lierens te Amsterdam. Ook is uit onderzoek voldoende aannemelijk geworden dat hij het bezit van de aquarel onvrijwillig heeft verloren als gevolg van omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.