Samenvatting bindend advies
De Restitutiecommissie heeft een verzoek beoordeeld tot teruggave van een Byzantijns ivoren reliëf getiteld Hodegetria of Maria met kind (maker onbekend), dat vandaag de dag eigendom is van de gemeente Rotterdam en zich bevindt in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Onderzoek door het Expertisecentrum Restitutie (ECR) heeft uitgewezen dat dit kunstwerk afkomstig is uit de collectie van kunsthandel A.S. Drey te München, die tot 1936 in handen was van de Duits-Joodse familie Drey. Het is voldoende aannemelijk geworden dat het bezit van het werk onvrijwillig verloren is gegaan door omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.
Het in 1837 opgerichte Kunsthaus A.S. Drey was een gerenommeerd familiebedrijf met dochterondernemingen in Parijs, New York, Londen, Brussel en Den Haag. De machtsovername door Hitler in 1933 maakte een einde aan een lange periode van bloei. De klanten bleven weg, de opbrengsten daalden sterk. De firmanten – een zoon en vier kleinzonen van de oprichter Aron Siegfried Drey – zagen zich genoodzaakt om hun grote winkelpand annex woonhuis in het centrum van München te verkopen en kregen te maken met buitenproportionele en tegen de Joodse bevolking gerichte belastingmaatregelen. Het bedrijf werd bovendien op basis van een dubieus onderzoek van belastingfraude beschuldigd. Gebukt onder de dreiging van strafrechtelijke vervolging en het besef anders niet uit Duitsland weg te kunnen, tekende firmant Siegfried Drey in februari 1936 een Unterwerfungserklärung waarmee de geëiste bedragen per direct inbaar zouden worden. Enkele momenten later bezweek hij in een taxi aan een hartinfarct. Om de ‘belastingschuld’ en boetes te kunnen voldoen, verkocht de firma via het veilinghuis Paul Graupe het overgrote deel van haar handelsvoorraad, waaronder het ivoren reliëf Hodegetria of Maria met kind. De kunsthandel werd eind 1936 ‘geariseerd’, rond diezelfde tijd wisten de firmanten uit Duitsland weg te komen. Het ivoren reliëf bevond zich in de late jaren dertig bij de Amsterdamse kunsthandel Goudstikker, die het aan de industrieel D.G. van Beuningen verkocht. Na diens overlijden verwierf de gemeente Rotterdam het in 1958 voor plaatsing in Museum Boijmans Van Beuningen.
Aangezien Museum Boijmans Van Beuningen, namens de gemeente Rotterdam, heeft afgezien van een beroep op goede trouw ten aanzien van de verwerving van het kunstwerk, is hiernaar geen onderzoek ingesteld. De commissie heeft de gemeente geadviseerd het kunstwerk Hodegetria of Maria met kind te restitueren aan de rechtsopvolgers van de firmanten van de kunsthandel A.S. Drey.