Afwijzing Kiev-claim Koenigs-collectie
Artikel23 juni 2014
De Restitutiecommissie adviseert minister Bussemaker van OCW om een claim op een deel van de Koenigs-collectie dat in 2004 uit Kiev, Oekraïne is gerecupereerd, af te wijzen.
DEN HAAG, 21 juli 2016 – De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd om twee claims op een schilderij door Claes Nicolaesz Moeyaert af te wijzen. Beide adviezen zijn overgenomen door de minister.
Het schilderij God verschijnt aan Abraham te Sichem door Moeyaert maakt deel uit van de collectie Nederlands Kunstbezit en bevindt zich in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Daar is het opgenomen in de vaste opstelling van bijbelschilderkunst rond Rembrandt. De teruggave van het schilderij werd verzocht zowel door erfgenamen van Siegfried Granaat als door de erfgenaam van Gustaaf Hamburger.
Uit onderzoek door de commissie is gebleken dat het schilderij in 1941 door de Dienststelle Mühlmann in beslag is genomen in de woning van Siegfried Granaat ten behoeve van het Führermuseum in Linz. Granaat was in 1940 gevlucht naar Engeland. Hoewel het schilderij zich op het moment van de inbeslagname wel in zijn huis bevond, was Granaat op dat moment niet meer de eigenaar. Granaat had het schilderij in 1930 verkocht aan Hamburger & Co Bankierskantoor. Sinds 1936 hield Granaat het in bewaring voor kunsthandelaar Herman Hamburger, een oom van Gustaaf Hamburger, aan wie de bank het toen verkocht. Hoewel een aantal geroofde schilderijen uit de collectie van Herman Hamburger na de oorlog werd afgegeven aan Gustaaf Hamburger, gebeurde dat in het merendeel van de gevallen met toestemming van de zoon van Herman.
De commissie concludeert daarom dat onvoldoende aannemelijk is dat het schilderij door Moeyaert ten tijde van het bezitsverlies in 1941 eigendom was van Siegfried Granaat of van Gustaaf Hamburger. Daarom heeft de Commissie de minister geadviseerd om de claim van zowel de erven van Siegfried Granaat als die van de erfgenaam van Gustaaf Hamburger af te wijzen.
De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert over claims op tijdens de naziperiode verloren cultuurgoederen, zogeheten roofkunst. Sinds haar start in 2002 heeft de Restitutiecommissie 144 adviezen uitgebracht en zijn 164 claims aan haar voorgelegd.
Relevante adviezen:
Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse
Actueel
23 juni 2014
De Restitutiecommissie adviseert minister Bussemaker van OCW om een claim op een deel van de Koenigs-collectie dat in 2004 uit Kiev, Oekraïne is gerecupereerd, af te wijzen.
24 mei 2019
DEN HAAG, 24 mei 2019 – De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd twee schilderijen uit de NK-collectie terug […]
7 mei 2010
De Restitutiecommissie heeft de staatssecretaris van OCW advies uitgebracht over vijf claims op roofkunst. Drie adviezen houden een toewijzing in, twee een afwijzing.