Schilderij NK-collectie terug naar erven Alfred en Fanny Mautner
Artikel21 december 2020
De Restitutiecommissie heeft de Minister van OCW geadviseerd een verzoek om teruggave van het schilderij De Bruiloft te Canaa door J.G. Platzer toe te wijzen.
DEN HAAG, 26 september 2017 – De Restitutiecommissie heeft minister Bussemaker van OCW geadviseerd een tekening uit de rijkscollectie terug te geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duitse eigenaar Michael Berolzheimer. De minister heeft dit advies overgenomen.
De tekening ‘Gezicht op de abdij van Grottaferrata’ door Caspar van Wittel werd in 1975 door het Rijksprentenkabinet namens de Nederlandse Staat verworven op een veiling en bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. In 2016 hebben erfgenamen van Berolzheimer de minister van OCW tot teruggave van de tekening verzocht. De minister heeft de Restitutiecommissie verzocht om haar te adviseren over dit verzoek.
Uit het advies blijkt dat de oorspronkelijke eigenaar van de tekening, de joodse jurist dr. Michael Berolzheimer (1866-1942), in de loop van 1938 is gevlucht uit nazi-Duitsland. Hij vestigde zich uiteindelijk in de Verenigde Staten. Zijn verzameling tekeningen werd na zijn vlucht geveild bij veilinghuis Adolf Weinmüller te München. De tekening door Van Wittel werd waarschijnlijk door Weinmüller zelf onderhands doorverkocht. In 1975 kwam het werk onder de hamer bij Mak van Waay te Amsterdam en werd daar aangekocht door het Rijksprentenkabinet.
De commissie is in haar advies tot het oordeel gekomen dat Berolzheimer de tekening heeft moeten laten veilen als gevolg van de anti-joodse maatregelen in nazi-Duitsland. Het is onaannemelijk dat hij na de verkoop de vrije beschikking heeft gekregen over de opbrengst. De commissie acht het belang van verzoekers bij teruggave van de tekening zwaarwegender dan het belang van de Staat bij behoud van de tekening voor de rijkscollectie. Daarom adviseert de commissie de minister van OCW de tekening te restitueren aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.
De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert over claims op tijdens de naziperiode verloren cultuurgoederen, zogeheten roofkunst. Sinds haar start in 2002 heeft de Restitutiecommissie 148 adviezen uitgebracht en zijn 173 claims aan haar voorgelegd. De commissie staat onder voorzitterschap van Fred Hammerstein.
Relevant advies: Berolzheimer
Blijf op de hoogte van alle nieuwe adviezen en ontwikkelingen binnen de Restitutiecommisse
Actueel
21 december 2020
De Restitutiecommissie heeft de Minister van OCW geadviseerd een verzoek om teruggave van het schilderij De Bruiloft te Canaa door J.G. Platzer toe te wijzen.
1 november 2018
Den Haag, 1 november 2018 – De Restitutiecommissie heeft bindend advies uitgebracht over het verzoek tot teruggave van het schilderij Bild mit Häusern van Wassily Kandinsky, thans in bezit van de gemeente Amsterdam. De commissie is van oordeel dat de gemeente niet verplicht is tot restitutie.
9 november 2023
De RC adviseert de Staatssecretaris Cultuur en Media om het schilderij God verschijnt aan Abraham te Sichem door Moeyaert te restitueren aan de erfopvolger van Herman Hamburger. Op grond van onderzoek door het Expertisecentrum Restitutie (ECR) oordeelt de commissie dat het in hoge mate aannemelijk is dat het schilderij sinds 1936 onderdeel uitmaakte van de particuliere collectie van de Joodse kunsthandelaar en -verzamelaar Herman Hamburger. Ook is voldoende aannemelijk geworden dat Hamburger het bezit van het schilderij onvrijwillig heeft verloren als gevolg van omstandigheden die direct verband houden met het naziregime.