Vacature Secretaris Restitutiecommissie

De Restitutiecommissie is op zoek naar een

Secretaris Restitutiecommissie

32 uur

De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog (hierna: de Restitutiecommissie) adviseert op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over claims met betrekking tot nazi-roofkunst. In vervolg op de aanbevelingen van de commissie Kohnstamm over het restitutiebeleid in Nederland gaat de Restitutiecommissie werken met een nieuw beoordelingskader. De Restitutiecommissie wil het secretariaat versterken en is op zoek naar een tweede secretaris. Heb je interesse in deze fascinerende vacature en wil je deel uitmaken van deze unieke opdracht? Solliciteer dan op de vacature van secretaris!

Wat ga je doen als Secretaris Restitutiecommissie?

De restitutieclaims hebben niet alleen betrekking op kunstwerken, zoals schilderijen, tekeningen en sculpturen, maar ook op voorwerpen van toegepaste kunst, antiek, joodse rituele objecten en andere voorwerpen met een culturele waarde. Deze kunstwerken kunnen in het bezit zijn van de Nederlandse Staat (rijkscollectie) of in het bezit van provincies, gemeenten, een stichting of een particulier (niet-rijkscollectie). Voor kunstwerken die in bezit zijn van de Staat en kunstwerken die niet in het bezit zijn van de Staat, gelden verschillende procedures. In het eerste geval geeft de Restitutiecommissie een advies aan de minister, in het laatste geval geeft de Restitutiecommissie een bindend advies aan twee partijen (de huidige bezitter en de rechtsopvolger(s) van de voormalige eigenaar).
Gelet op de onafhankelijke positie van de Restitutiecommissie valt het secretariaat onder de inhoudelijke verantwoordelijkheid van de Restitutiecommissie. De secretaris heeft als taak het ondersteunen van de voorzitter en de leden van de Restitutiecommissie. De secretaris draagt samen met de collega secretaris zorg voor de opstelling van de concept-adviezen ten behoeve van de Restitutiecommissie en voor een goed verloop van het onderzoek.
Ook bewaakt de secretaris de voortgang en consistentie van de adviezen. De secretaris zorgt voor het ondersteunen van de commissievergaderingen en het verzorgen van de verslaglegging van de commissieberaadslagingen.
Naar buiten toe fungeert de secretaris als aanspreekpunt ten aanzien van restitutieverzoeken.
De secretaris heeft een spilfunctie te vervullen tussen de Restitutiecommissie, het expertisecentrum dat onder het NIOD valt en het ministerie van OCW.

Het secretariaat van de Restitutiecommissie is ondergebracht bij het Centrum Arbeidsverhoudingen (CAOP) in Den Haag. Dat betekent dat de secretaris in dienst treedt bij het CAOP en deel uitmaakt van een team met juridische professionals.

Wie ben jij? Je beschikt over:

  • Afgeronde juridische opleiding op academisch niveau
  • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
  • Aantoonbare affiniteit met/kennis van (kunst)historie, bij voorkeur kennis van de Tweede Wereldoorlog
  • Oog voor de politieke, bestuurlijke en maatschappelijke gevoeligheid van het onderwerp
  • Ervaring met het voeren of begeleiden van juridische procedures
  • Uitstekende schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
  • Passieve beheersing van de Duitse taal
  • Flexibiliteit en het vermogen onder druk van deadlines en in teamverband te werken
  • Analytisch denkvermogen.

Wat biedt het CAOP?

Werken aan maatschappelijke uitdagingen en complexe vraagstukken. Dat is wat we bij het CAOP doen.
Naast de dienstverlening voor de Restitutiecommissie houden wij ons dagelijks bezig met actuele onderwerpen als het lerarentekort, de werkdruk in de zorg en het onderwijs, de invloed van technologie op de werkvloer, duurzame ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden, cao-onderhandelingen en nog veel meer. Dit doen we door advies, onderzoek, opleiding en ondersteuning te bieden Samen werken we aan een betere samenleving, zorgen we voor impact en maken we écht het verschil.
Een inspirerende werkomgeving met professionele collega’s. Wij bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden die in overeenstemming zijn met jouw kennis en ervaring. Daarnaast investeren wij ook graag in jouw persoonlijke ontwikkeling. Het salaris voor de functie bedraagt, afhankelijk van kennis en ervaring, maximaal € 6.243,- (schaal 12 cao-CAOP). Dit is op basis van een 38-urige werkweek, excl. 8% vakantietoelage en 9,56% individueel keuze budget. Uiteraard bieden wij ook een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

Informatie

Meer informatie over de functie van secretaris kun je verkrijgen bij Margriet Drent, 070 376 5992. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij HRM, Reinier van Bemmel, 06 109 48 640.

Solliciteren op de functie van Secretaris Restitutiecommissie?

Ben je enthousiast over deze functie en denk je aan het profiel en de eisen te voldoen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Stuur ons een motivatie en je CV voor 6 april 2021 via onze sollicitatiepagina.

De eerste online gespreksronde vindt plaats op 13 april. Een capaciteiten- en persoonlijkheidstest en een integriteitscan kunnen deel uit maken van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.